top of page

VALAMI MÁS

Woodkid - Aranykor feat Max Richter 'EMBERS'


Valamiért nagyon nehéz volt írni erről a zenéről. Hetek óta próbálok valamit mondani arról az élményről, amit nekem jelent, de nehezen ment. Szeretnék még írni róla később, most csak az apaság szemszögből egy-két gondolat:

Mindig, minden családban van mozgás, mocorgás, helyezkedés. Soha nincsen egyételmű, teljes egyensúly, staus quo és ez a családi egészség fontos feltétele. Ez a mozgásmód pedig gyakran eredményez kisebb-nagyobb nehézséget. A rendelőben szinte minden beszélgetés a jelenben élő problémákkal kezdődik, de ha gyerekekről van szó, sokszor kiderül, hogy a múltban gyökerező és továbbélő hatásból táplálkozik. Ehhez még hozzátehetjük a kihívást: minden gyereknek meg kell születni az apjában is és minden férfiban él egy gyermek. Ahogy ezzel a gyerekkel bánik, úgy fog bánni a saját gyermekével is - és ez a pont lehet az, ahol le lehet válni a múlt befolyásoló hatásáról. Ahogy ezeket a sorokat írom, azok az apák jutnak eszembe, akiknek szerencsém volt segíteni és meghozták azt a bátor, erős döntést, hogy a múltat a jelenre cserélik és végig is mentek az úton, amit ez a döntés megkövetelt tőlük. Többek között az ilyen élményekért éri meg a hivatásomat művelni.

Az elején ilesmivel próbálkoztam:

"Woodkid csodálatos száma és a klip hatásos egységet alkot. Szó szerint és képletesen is nagyon szép kép a klip elején az MRI-szerű képen az apában összekuporodó kisgyerek. Számomra azt üzeni, hogy nemcsak gyermekként kell megszületni, hanem szülőként is. A gyermek megszületésével (kicsit előtte és közben és kicsit utána) után valahol belül születik az apában is a gyermek és az apaság és persze így van ez az anyasággal is. Mindenesetre: egy valaki változása a többiekre is hat a családban. Szép, ahogy a prelűd átúszásával változik át a kép is és érkezünk meg a családhoz. A klipben, a számban gazdagon benne van minden, ami egy családban: béke, harc, közelség távolság...stb"

Hát igen, családba toartozásunkról nem is olyan könnyú számot adni időnként. Biztos időbe telik, de még fogok írni erről a klipről.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page